Parkolay | Otoparklarda Aydınlatma

Yeni Otopark Yönetmeliği

OTOPARKLARDA AYDINLATMA

Otopark aydınlatmaları hem projeyi tasarlayanlar hem de otopark kullanıcıları için önem arz eder. Kullanıcılar için kendilerini güvende hissetmeleri ve araçlarına zarar vermeden kolayca park etmeleri önemliyken, projeyi uygulayanlar için ise yüksek giderler, sürdürülebilirlik ve CO2 emisyonlarının azaltılması gibi durumlar önem taşır.

Bunların yanı sıra otopark aydınlatılması planlanırken, bazı özel teknik zorluklar için de önlem alınmalıdır:

1. Gündüz saatlerindeki aydınlatma ve dahili otopark aydınlatması koşulları arasındaki kontrastlar

2. Mesafesi uzun ve geniş park yerleri

3. Düzlemsel yüzeylerin hakim olduğu bölgelerdeki düzensizlik veya düzensiz aydınlatma koşulları

4. Problemli bölgelerin etkin bir şekilde aydınlatılması; enerji tüketimi, ışıkların servisi ve operasyonel maliyetler

Fazla aydınlatılmış otoparkların, zayıf aydınlatılmış olanlara kıyasla daha iyi güvenlik standartları sağlaması ise tartışmanın ötesindedir. Otoparklar büyüdükçe, elektrik enerjisi tüketimi de -öyle ki bu da personel maliyetlerinden sonra en yüksek otopark işletme maliyetini temsil ediyor- artmaktadır. Bu nedenle, aydınlatma tesislerinin planlanması, kurulumu ve çalıştırılması, bir yandan en uygun aydınlatmanın (ve kullanıcı dostu olanın) sağlanması, otoparkın bütün aydınlatma ihtiyacının karşılanması, enerji maliyetlerinin en aza indirilmesi oldukça karmaşık fakat her otopark projesinde çözülmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Mühendislik ve Mimari Tasarımın Birleşimi

İsviçre Lozan’da yer alan Le Flon Merkezi Yeraltı Otoparkı ise otoparklarda aydınlatma ile ilgili örnek projelerden biri olmanın yanı sıra mimari tasarım özellikleri ile de ön plana çıkıyor.

Giriş rampasından aşağıda doğru uzanan L’arbre à l’envers Heykeli(baş aşağı duran ağaç anlamına geliyor),  bir zamanlar yeşil bir çayır olup sonradan taş ocağına dönüştürülen bu yerin hikayesini anlatıyor.

Daha fazla bilgi için Otopark İşletmecileri Derneği katkılarıyla hazırlanan ve YEM Yayın tarafından yayınlanan Otopark Tasarımı kitabını inceleyebilirsiniz.